Prime 10 Cei Mai Buni Jucători de Șah ai Tuturor Timpurilor

Jucătorii de șah fac parte dintr-o lume în care strategia și înțelegerea jocului dictează fiecare mișcare. Orice piesă mutată devine o expresie a gândirii lor profunde și a abilității lor de anticipare. Jucătorul este nevoit să exploreze combinații complexe și să prevadă răspunsurile adversarului, asemenea unui common pe câmpul de luptă. Vezi în continuare cei mai temuți și respectați jucători de șah ai tuturor timpurilor!

Criterii de selecție pentru cei mai buni jucători de șah

Discuția în ceea ce privește cel mai dominant jucător este caracteristică fiecărui sport, nu doar șahului. Faptul care îngreunează considerabilă această întrebare este longevitatea jocului de șah. Spre deosebire de majoritatea sporturilor, jocul minții se estimează că a apărut în jurul secolului ai VI-lea după Hristos. Ne putem doar imagina câți jucători de șah s-au delectat cu această activitate minunată și provocatoare. Pentru a determina care sunt cei mai buni jucători a trebui să stabilim o serie de criterii.

Criteriile de selecție pentru determinarea celor mai buni jucători de șah din lume sunt complexe și subiective, deoarece pot varia în funcție de perspectiva fiecărei persoane. În plus, trebuie luate în calcul și normele folosite în diferite perioade istorice. Cu toate acestea, standardele în baza cărora am făcut selecția sunt: clasamentul ELO, rezultatele la turnee majore, performanța împotriva altor jucători de prime, titluri și campionate, contribuții teoretice și inovații, stil de joc și consistență, performanțe în formate numerous, reputația în comunitatea de șah.

Evaluarea jucătorilor depinde de o combinație a acestor criterii și poate varia în funcție de percepțiile diferitelor persoane. Este necessary să înțelegem că șahul este un joc complicated, iar abilitățile unui jucător pot fi dificil de cuantificat într-un singur set de criterii. Așadar, vezi în continuare selecțiile noastre pentru cei mai buni jucători de șah ai tuturor timpurilor!

Jucători de Șah – Paul Morphy

Paul Morphy a fost considerat ca fiind cel mai puternic jucător de șah ai anilor 1850 și cel mai bun jucător al secolului 19. La acea vreme nu existau campionate mondiale, de aceea acest titlul grandios nu este asociat cu numele lui Morphy. În schimb, întreaga lume a șahului îl recunoaște pe acest jucător ca fiind întruchiparea șahului romantic de atac și un campion mondial neoficial.

Anii 1857 și 1858 au reprezentat momentele în care Paul Morphy și-a arătat dominanța. În 1857 Morphy a câștigat Congresul American de Șah, în urma acestei realizări jucătorul a plecat într-o călătorie în Europa. Scopul său a fost învingerea jucătorilor de prime din întreaga lume, lucru care s-a și înfăptuit. Acest jucător ne-a oferit unul dintre cele mai celebre mecuri de șah, jocul de la operă, fiind o partidă studiată și în prezent.

Paul Morphy a adus contribuții în rândul aspectelor cruciale ale jocului de șah: sacrificii, dezvoltare, atac, acuratețe și multe altele.

Jucători de Șah – Bobby Fischer

GM Bobby Fischer a fost primul și unicul Campion Mondial de Șah de origine americană. Stilul său de joc unic și creativ l-a ajutat să atingă rezultate pe care mulți le considerau imposibile. Un bun exemplu care v-a susține afirmația anterioară este perioada 1970-1971, în care Fischer a câștigat 20 de meciuri de șah consecutive împotriva unor oponenți de clasă mondială. Este foarte puțin probabil ca un alt jucător de șah să egaleze această realizare.

Jucători de Șah – Magnus Carlsen

Recreation Grasp Magnus Carlsen este singurul jucător de șah care a reușit să dețină titlul de Campion Mondial în toate formatele jocului simultan. Carles a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care să ajungă la ratingul de 2800, acesta avea doar 19 ani. În plus, acesta a atins cel mai mare ranking al tuturor timpurilor, 2889.

Carles este pe locul 1 în rândul celor mai buni jucători de șah din lume, începând cu anul 2011. În 2020, Carles a câștigat o serie de 125 de jocuri în formatul clasic al jocului, reprezentând un nou report pentru lumea șahului. GM Magnus Carlsen a dominant lumea șahului de mai bine de un deceniu, priceperea sa nemaiîntâlnită i-a adus un loc bine meritat în istoria acestui sport.

Jucători de Șah – Garry Kasparov

GM Garry Kasparov a devenit cel mai tânăr Campion Mondial de Șah la vârsta de 22 de ani și jumătate. Titlul i-a rămas în posesie din 1985 și până în 2000. Kasparov este considerat de mulți ca fiind cel mai bun jucător de șah al tuturor timpurilor. Acest lucru este atestat de dominanța sa legendară, aflându-se în fruntea lanțului trofic al șahului pentru mai bine de 20 de ani. Stilul său de joc este notoriu pentru dinamismul său și sacrificii inedite de materials în schimbul poziției sau al inițiativei.

Jucători de Șah – Anatoly Karpov

Recreation Grasp Anatoly Karpov a deținut titlul de Campion Mondial timp de 10 ani, din 1975 până în 1985 și titlul de Campion Mondial FIDE din 1993 până în 1999. Karpov a fost definiția unui jucător echilibrat, dar excela în poziționale, joc preventiv și tehnică de remaining. Acest jucător de șah a rămas emblematic în cărțile de istorie ale sportului pentru rivalitatea sa cu Bobby Fischer. Confruntările între cele două genii erau adesea utilizate pentru a portretiza lupta între Statele Unite și Rusia. Karpov a oferit lumii șahului a number of meciuri celebre care servesc drept materials de învățare pentru orice jucător care aspiră să înțeleagă poziționarea optimă.

Jucători de Șah – Mikhail Tal

GM Mikhail Tal a fost un Campion Mondial recunoscut pentru stilul său de atac inedit, geniul său inspiră și în prezent orice jucător de șah cu tendințe agresive pe tablă. Tal a fost la vremea sa cel mai tânăr Campion Mondial, obținând titlul la 23 de ani și jumătate în urma confruntării sale cu GM Botvinnik. Acestei personalități emblematice i-a fost atribuită porcela “Magicianul din Riga”. Denumirea i-a fost acordată în baza disponibilității lui de a sacrifica materials și de a-și asuma riscuri pentru a crea poziții dinamice și haotice pe tablă.

Jucători de Șah – Jose Raul Capablanca

Jose Raul Capablanca a fost al treilea Campion Mondial al tuturor timpurilor. Mulți iubitori al jocului îl consideră pe Capablanca ca fiind cel mai talentat șahist din istorie. Între anii 1916 și 1924 jucătorul a acumulat un report de turneu impresionant și pentru standardele actuale, 40 de victorii și 23 de remize, fiind o realizare incredibilă la acea vreme. Timp de 8 ani nimeni nu s-a putut ridica la nivelul capacităților acestui jucător de șah. Forteul lui Capablanca a fost întotdeauna tehnica sa de remaining, aceasta a fost analizată de motoare de șah care nu au găsit cusur în modul său de joc.

Jucători de Șah – Emanuel Lasker

Emanuel Lesker a fost al doilea Campion Mondial oficial și a deținut titlul pentru 27 de ani. Acest jucător de șah a avut una dintre cele mai longevive cariere, a continuat să domine timp de 50 de ani. Lesker a continuat să participe în turnee la cel mai înalt nivel chiar și după pierderea titlului în 1921. Iubirea pentru joc și calitatea sa de a domina l-au făcut unul dintre cei mai de temuți șahiști ai tuturor timpurilor.

Jucători de Șah – Vladimir Kramnik

GM Vladimir Kramnik a fost Campion Mondial timp de 7 ani, din 2000 până în 2007. Acest jucător de șah a revendicat tilul de la legendarul GM Garry Kaspraov. Kramnik a fost un jucător de elită pentru mai bine de 25 de ani, perioadă în care performanța sa nu avea cusur. În meciurile sale nu puteai găsi puncte slabe, tehnica de remaining period impecabilă și stilul său de joc axat pe poziționare period complementară acesteia. Multe figuri importante din lumea șahului îl consideră pe Kramnik cel mai greu de învins jucător din istoria sportului.

Jucători de Șah – Mikhail Botvinnik

GM Mikhail Botvinnik este cunoscut ca “Tatăl Școlii Sovietice de Șah”. Acest jucător de șah a fost al șaselea Campion Mondial oficial și a menținut acest titlu timp de 15 ani. Stilul său period bazat pe logică și flexibilitate, calități care i-au pus în valoare talentul și capacitățile de planificare. În afara carierei sale de succes, cel mai notabil demers al lui Botvinnik este deschiderea unei școli de șah care a mai produs trei campioni mondiali (Karpov, Kasparov și Kramnik).

Concluzii

Jucătorii de șah sunt indivizi care se bazează remarcabili, conduși de logică și planificare. Dacă vrei să afli mai multe despre acest joc minunat citește despre cine a inventat șahul. Dacă aceste personalități emblematice au fost îndeajuns pentru a te convinge să te apuci de joc te invităm să înveți rapide regulile șahului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*