Reguli Catan – Ghidul Complet pentru Începători!

Unul dintre cele mai palpitante și distractive jocuri de societate este aici! Tot ce trebuie să faci pentru a începe este să înveți câteva reguli Catan de bază. Află în acest articol toate informațiile necesare pentru a-ți construi cel mai mare imperiu de pe tablă! Învață cum să îți învingi prietenii chiar acum!

Reguli Catan – Informații de bază pentru joc

Reguli Catan specifică faptul că, în jocul de bază, este nevoie de cel puțin 2 și cel mult 4 jucători pentru a putea începe o partidă. Dacă se întâmplă să fiți mai mulți puteți opta să jucați pe echipe sau puteți achiziționa o extensie sau Reguli Catan Large Field. Amble variante specificate anterior îți oferă șansa de a mai adăuga încă 2 persoane în joc, mărind limita la 6 participanți.

În regulament Catan nu există prevederi în ceea ce privește o limită de timp. În schimb, este specificat fapul că o partidă poate să dureze între 60 și 120 de minute. Acest facet diferă în funcție de numărul persoanelor care s-au alăturat jocului. Vârsta minimă recomandată pentru jucători este de 10 ani, acest lucru se datorează regulilor Catan oarecum advanced.

Catan este un joc de societate foarte antrenant care te transpune într-o lume medievală, în care îți însușești rolul unui colonist. Scopul tău este să clădești un imperiu în baza resurselor naturale și capacităților story de negociere. În Catan lupți pentru supremație, așa că nu ezita să îți construiești alianțe secrete cu anumiți prieteni.

Dacă ești pregătit să pătrunzi în această ținut, citește în continuare cum începi jocul conform reguli Catan!

Reguli Catan – Cum se joacă

Reguli Catan ne spun câteva aspecte despre acest ținut îndepărtat. În cutie vei găsi un perimetru cu facet de ocean, acesta reprezintă granița insulei pe care te afli. Așează-l în formă de hexagon, apoi introdu cele 19 teritorii disponibile în perimetrul format. După aceea trebuie să așezi cele 18 jetoane cu litere pe hartă, în ordine alfabetică (când jocul va începe va trebui să întorci literele pentru a dezvălui un set de numere).

Ia cărțile din cutie și desemnează un jucător care să colaboreze cu statul, acesta va distribui cărțile după fiecare aruncare de zar. Cărțile amintite anterior reprezintă resursele jocului. Prin intermediul acestora îți vei clădi imperiul.

Dați cu cele două zaruri pentru a stabili ordinea de început. Jucătorul care a dat cea mai mare valoare își va pune o așezare și un drum în intersecțiile a 3 teritorii, apoi restul jucătorilor fac acest lucru. După ce toți ați amplasat câte o așezare repetați acest lucru în sens invers acelor de ceasornic.

Reguli Catan delimitează clar teritoriile și resursele corespunzătoare acestora, vei revendica cărți după cum urmează:

  • Pășunile produc lână (oi);
  • Pădurile produc cherestea (lemn/bușteni);
  • Munții produc fier (pietre);
  • Lanurile produc grâu (fân);
  • Dealurie produc cărămizi (argilă);
  • Deșertul nu produce resurse, este locul de baștină al hoțului.

Până să începeți jocul, Catan reguli așezare stipulează revendicarea unor resurse pentru begin. Uită-te la ultima așezare plasată, revendică cărțile cu resursele adiacente. În relaxation reguli Catan joc de bază sunt cât se poate de easy. Fiecare jucător aruncă zarurile, în funcție de ordinea stabilită la început. Dacă numărul rezultat din aruncare corespunde unui teritoriu adiacent unei așezări, atunci jucătorul respectiv primește o resursă din acel teritoriu.

Dacă are un oraș va primii două cărți din acea resursă. Spre exemplu: ai o așezare la intersecția cu o pădure pe care este jetonul 6, când zarurile arată 6 vei revendica o cherestea de la bancă.

Folosește resursele revendicate pentru a-ți extinde ținutul. Faci acest lucru prin achiziționarea de drumuri și așezări. Îți poți ridica o așezare la două drumuri distanță de cealaltă așezare. Nu îți poți construi o așezare pe aceeași diagonală unde există deja una. Dacă vrei să vezi resursele necesare pentru construirea oricărei structuri consultă-te cu cartea ajutătoare venită cu jocul.

Reguli Catan îți oferă diferite modalități de comerț. Îți poți negocia resursele cu restul jucătorilor pentru a primii schimburi avantajoase sau poți opta pentru o tranzacție la bancă. Banca îți va oferii orice switch la un raport de 4:1 (oferi 4 lemne în schimbul unei cărămizi). Dacă deții o așezare port (o așezare existentă pe granița insulei) vei primii schimburi mai bune de: 3:1 sau 2:1.

Un alt facet vital despre care reguli Catan vorbește este hoțul. Dacă un jucător dă 7, atunci poate muta figurina hoțului pe un teritoriu. Acel loc nu va mai produce resurse atât timp cât figurina respectivă se află acolo. Mai mult, persoana care a mutat hoțul poate trage o carte de resursă aleatorie de la jucătorul cel mai apropiat de figurină. Mai mult, dacă jucătorii au mai mult de 7 cărți atunci când zarurile arată 7 aceștia sunt nevoiți să renunțe la jumătate din ele. În cazul unui număr impar se va rotunji în jos (dacă ai 11 cărți, renunți la 5).

În reguli Catan poți achiziționa și anumite avantaje, nu doar structuri. Aceste beneficii se numesc dezvoltări și îți pot oferii: acces la soldați, un punct sau cărți care oferă diferite avantaje.

Vezi în continuare cum câștigi conform Catan joc reguli!

Reguli Catan – Punctele

Conform reguli Catan, pentru a câștiga trebuie să acumulezi 10 puncte. Acestea se pot strânge în moduri diferit, dar doar prin intermediul următoarelor:

  • O așezare acordă 1 punct;
  • Un oraș acordă 2 puncte;
  • O carte dezvoltare oferă 1 punct;
  • Cel mai lung drum acordă 2 puncte;
  • Cea mai mare armată oferă 2 puncte;

Regulile Catanului ne spun multe despre două cartonașe inedite. Cartea cu cel mai lung drum este de sine stătătoare și se acordă jucătorului cu cea mai mare rețea de drumuri. Acesta trebuie să aibă minim 6 drumuri pentru a o revendica și o poate pierde în orice second, atât timp cât un alt jucător îl depășește. Cartea cu cea mai mare armată este oferită jucătorului cu cei mai mulți soldați. Soldații pot fi obținuți prin achiziționarea dezvoltărilor. Cartea este dinamică, de aceea, se va muta fixed la jucătorul cu cea mai mare armată.

Reguli Catan – Strategii inedite

Deși nu se regăsesc în reguli Catan, îți vom oferi o serie de strategii care te vor ajuta să îți învingi prietenii:

  • Diversificarea resurselor: În primele etape ale jocului, este vital să te asiguri că ai acces la o varietate de resurse pentru a putea construi a number of structuri și pentru a asigura puterea de negociere;
  • Planificarea dezvoltării: Gândește-te în avans la modul în care vrei să-ți dezvolți colonia. Construirea drumurilor lungi și orașe pe resursele care se afară profitabile în meciul respectiv;
  • Observarea adversarilor: Fi atent la resursele și planurile adversarilor tăi. Poți profita de oportunități de tranzacționare sau poți bloca strategiile lor prin mutarea hoțului.
  • Adaptarea la circumstanțe: Catan este un joc foarte dinamic, fi deschis la various strategii și adaptează-te la resursele de care dispui.

Concluzii

Reguli Catan sunt deosebit de importante. Asigură-te că le citești cu atenție, dar dacă se întâmplă să le uiți poți revenii oricând pe pagina noastră. Dacă îți place să te distrezi cu pritenii tăi nu ezita să afli și cum se joacă Dixit! Un joc asemănător Catanului care se desfășoară într-o lume fantastică, de poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*